10.000 maraka kazna za napustenu zivotinju

Po prvi put u Bosni i Hercegovini sa državog nivoa se uspostavlja sistem zaštite životinja na cjelovit način, što do sada nije bio slučaj i što je Bosnu i Hercegovinu stavljalo na crne liste svjetskih udruženja za prava i zaštitu životinja. 08 april 2009. je na svojevrstan način historijski dan kojim otvaramo novo poglavlje u borbi za zaštitu životinja, njihovo dostojanstvo, a samim tim i humanije društvo.

Prijatelji životinja u BiH su uputili i dopis Uredu za veterinarstvo Bosne i Hercegovine za zahtjevom da Ured kao najmjerodavniji organ za provedbu i nadzor nad provedbom Zakona obavijesti ostale organe u Bosni i Hercegovini o stupanju Zakona na snagu, njegovim odredbama, naročito onim čija je provedba vezana uz zakonski rok, a sve u cilju imperativne i instante promjene brutalnih nezakonih praksi koje su na snazi, poput onih koje se tiču odnosa prema napuštenim životinjama.

Plan je bez odlaganja upoznati sve općine u BiH koje su do sada provodile nehumanu i nezakonitu praksu uklanjanja napuštenih pasa ubijanjem iz vatrenog oružja, o odredbama ovog Zakona koje to decidno zabranjuju i definišu obaveze općina u zbrinjavanju napuštenih životinja. Odstreli napuštenih životinja su nedopuštena metoda i predstavljaće direktno kršenje Zakona, člana 3., 4., 15., 27., te će sve općine koje je nastave provoditi biti u poziciji da se protiv njih i odgovornih lica podnesu prekšajne i krivične prijave.

Podsjećamo, onom ko životinji nanosi bol, patnju, štetu, muči je i namjerno izlaže stresu i strahu se može odrediti novčana kazna u iznosu do 200.000 KM!

Takođe podsjećamo, imaocima pasa i mačaka dat je rok od šest mjeseci da mikročipuju i upišu u registar svoje kućne životinje nad kojima je stečeno vlasništvo prije stupanja Zakona na snagu. Oni koji se tek nakon stupanja Zakona na snagu odlučuju da nabave kućnu životinju imaju rok od 7 dana od dana sticanja vlasništva da je upišu u registar. Identifikacija vlasništva i odgovorno vlasništvo su jedna od ključnih karika u lancu kada govorimo o dugoročnom rješavanju problema napuštenih životinja.

Podsjećamo napuštanje životinje kažnjivo je novčanom kazom u iznosu do 10.000KM!

Jedinicama lokalne samouprave dat je rok od godinu dana da osnuju skloništa za napuštene životinje. ALI, istovremeno primjena humanih metoda kontrole repredukcije, dakle sterilizacija i kastracija postojećih napuštenih životinja, te njihovo obilježavanje i vraćanje na mjesta prirodnog staništa jeste ne samo preporučena nego poželjna metoda. Po prvi put u Bosni i Hercegovini Zakon uvodi mogućnost primjene metode uhvati-steriliši-pusti koja je u svijetu prepoznata kao nejefikasnije sredstvo kontrole populacije napuštenih životinja u kratkom roku.

Prijatelji životinja u Bosni i Hercegovini dalje podsjećaju da Zakon zabranjuje cirkuse sa životinjama, prodaju pasa i mačaka, egzotičnih i životinja zaštićenih Zakonom u trgovinama za prodaju kućnih životinja, borbe životinja, uključujući borbe pasa, bikova, medvjeda, pijetlova, uzgoj životinja u svrhu proizvodnje krzna, uzgoj divljih životinja i zatočavanje, sputavanje životinja. Zakon dodatno uvodi mjere zaštite za životinje prilikom transporta, laboratorijske životinja, životinje u zoološkom vrtu, divlje životinje, propisuje i općenito pojačava odredbe koje se tiču zaštitnih mjera kod držanja životinja, stoji u saopćenju Prijatelja životinja u BiH. Selam i postovanje svim Majdancima Majdankama.Starorijecanima i Starorijecankama ma gdje bili

vas.. majdanacc..hasan

1 komentar

Komentariši